Påsktårta 2013.

Jag bidrog med en påsktårta till årets påskaftonsmiddag! Med inspiration från Linda Lomelino och Louse´s Spis!
Det blev en choklad och espressotårta med hallon i fyllningen och "påskig" garnering! Mycket maffig och söt, men god!
 
 
Chokladbotten
75 g smör 
4.5 dl vetemjöl 
1.5 dl kakao 
1.5 tsk bakpulver 
1.5 tsk bikarbonat 
3.75 dl strösocker 
2 st medelstora ägg 
2.25 dl mjölk 
1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten 
 
Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (70 %) 
300 g rumsvarmt smör 
1.5 dl kakao 
0.5 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång 
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde 
3.5-4 dl florsocker
 

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa två bakformar, cirka 20 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.

Smält smöret och låt det svalna.

Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.

Fördela smeten jämnt i formarna.

Grädda bottnarna i 30–35 minuter. Prova med sticka så att de är torra i mitten.

Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler. (Bottnarna går bra att frysa in, nästan lättare att dela när de är lite halvtinade).

Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rums- temperatur.

Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.

Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

 Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. 

Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Lägg dit hallon (i valfri mängd). Upprepa tills du har använt tre bottnar. lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.

Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. 

Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något.

Skålen med frosting kan stå framme under tiden.

Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.

Dekorera med exakt vad du vill! Denna gång blev det godisägg i olika former.

 

Kommentera här: