Red Velvet Cake.

 
 
 
Red Velvet Cake härstammar från den amerikanska södern. Den röda färgen kommer utav en kemisk reaktion mellan kakaon, vinägern och filmjölken. Idag använder man sig av karamellfärg för att få den härligt röda färgen!
 
Botten
3,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl raps- eller solrosolja (den ska vara smaklös)
2,5 dl filmjölk
2 msk röd karamellfärg
 
Fyllning/glasyr
3 dl vispgrädde
200 gr Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
1-2 dl hallon
 
Gör bottnarna såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. klämt fast bakplåtspapper i 2 st 20-cm formar med löstagbar kant och smörj med smör/margarin (flytande går utmärkt).
 
Vispa ägg och socker poröst.
 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner äggsmeten tillsammans med vinäger, olja, och filmjölk.
 
Tillsätt karamellfärg och rör till en slät smet.
 
Fördela smeten i de 2 formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 minuter. Kakan ska vara helt torr. Var ej orolig om den skulle resa sig i mitten, den sjunker ihop när den får svalna.
 
Låt bottnarna svalna och dela sedan i 2 delar. Bottnarna blir nästan bäst om dom förbereds dagen eller några dagar innan och sedan fryses ner, de blir då lättare att dela.
 
Gör fyllning/glasyr såhär:
Vispa grädden löst. Vispa sedan ner resten av ingredienserna. Vispa till önskad konsistens.
 
Montering:
Tårtan läggs ihop i denna ordning; botten, fyllning, botten fyllning + hallon, botten, fyllning, botten.
 
Täckt tårtan med ett tunt lager glasyr för att "binda" smulorna. Ställ in i kyl ca 30-40 minuter och spackla sedan tårtan slät eller gör något mönster. Dekorera med silverkulor!
 
 
 

Kommentera här: