Skållat fullkornsbröd.
Ett realativt enkelt bröd att baka, det behövs inte så mycket knådning och ska bara jäsa en gång. Passar utmärkt att rosta!
2 st
Skållning:
2,5 dl (ca 150 g) Kungsörnen Dinkelmjöl Fullkorn
3 dl kokande vatten
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
25 g jäst
850 g Kungsörnen Dinkelmjöl Fullkorn
Lägg mjöl och salt i en degskål. Häll på kokande vatten och blanda väl. Låt stå 5-10 min.
Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C.
Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, spar 2 msk till ev. utbakning. Arbeta degen ca 4 min med maskin eller dubbla tiden för hand.
Smörj 2 st brödformar. Om degen känns lös kan den klickas ut i formarna. Om den känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och dem i formarna och platta till.
Jäs under bakduk i 50-60 minuter, upp till kanten av bakformen.
Sätt på ugnen på 250-275°C.
Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Strö över lite mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den högra värmen. Sänk sedan till 200°C och grädda i ca 45 minuter.
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakhandduk.