Hälleflundra.

I måndags lyxade vi till det.

Köpte färsk fisk från fiskdisken på Coop. Slog till på hälleflundra. Fast vi skulle nog ha tittat på priset innan vi slog till... Men man lever väl bara en gång?

I alla fall, fisken skulle ju tillagas. Jag valde att lättrimma den, sen tillaga i ugn. Till detta serverades skirat smör, stekt sidfläsk (fast det var egentligen bacon..) och duschesspotatis.

2 portionsbitar hälleflundra (det går bra med vilken annan vit fisk som helst)
1/2 paket bacon
100 gr smör
Potatis
1 ägg
1,5 msk mat-/raspolja
Salt
Peppar
Några droppar tryffelolja.

Börja med att salta fisken, lägg den i en skål och ställ i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala potatisen, skär i skivor, koka upp och låt koka tills den är mjuk, häll av vattnet.
Vispa potatisen till en smet med en elvisp.
Tillsätt, olja, ägg, kryddor och några droppar tryffelolja. Vispa och smaka av. Spritsa moset i portionsformar.
Ta ut fisken och skölj av den under vatten.
Smöra en form, lägg i fisken, fyll på med vatten ca 0,5-1 cm.
Tillaga i ugn på 150 grader i ca 20 min.
Kontrollera att fisken är klar ( att den är vit och faller isär).
Ställ in portionsskålarna med mos i ugnen också.
Under tiden fisk och mos är i ugnen skär du baconet i små tärningar och knapersteker, låt rinna av på hushållspapper.
Skira smör; smält utan att bränna, häll upp i en kanna och låt slaggprodukterna sjunka till botten.

Lägg upp och servera! Smaklig måltid!

Kommentera här: