Surdeg.
Bakade mitt första surdegsbröd idag. Dock inte från grunden. Den gång jag skulle testa göra egen surdeg slutade med en möglig burk.
I mataffärerna kan man köpa färdig surdeg på burk från Kronjäst. Jag köpte en för vetedeg. Sedan var det bara hem och exprimentera. Det tar lite tid men det är det värt!
1 burk (150g) vetesurdeg
25 g jäst
5 dl kallt vatten
13,5 dl (800 g) vetemjöl special
3 tsk (20 g) salt
1 msk (20 g) oliv- eller rapsolja
Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och kallt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk deg i maskin i ca 10 min eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i en bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt till önskad längd. Sikta lite mjöl över bröden. Lägg bröden på en plåt och lägg över plast. Låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 260 gr och sätt in en form med 0,5 dl vatten. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan att plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 gr. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg i ca 20-25 min. Låt svalna på galler.
Lycka till!
Lasagne var längesedan! Så perfekt att man kan göra massa och spara också, nästan ÄNNU godare när det fått gotta till sig :D Kramar