Köttfärs- och vitkålsgratäng med osttäcke.

Gratänger är ju bra gott. Denna ser jag som ett ganska bra substitut till lasagne! Testa och njut!
 
 
 
ca 500 gr riven vitkål
1 gul lök
Ca 800 gr köttfärs
2 burkar krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 skvätt soja
1 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
Salt, peppar
 
1,5 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 ask Philadelphiaost
Riven ost
 
Riv eller strimla vitkål. Stek mjuk i mycket smör tillsammans med hackad lök tills kålen mjuknat. Lägg åt sidan och stek köttfärsen. Tillsätt tomater, vitlök, soja, sambal oelek, kalvfond, balsamvinäger, salt och peppar. Låt koka puttra en stund, smaka av. Rör ned vitkål och lök. Låt puttra en stund till. Lägg över i en ugnsfast form. Rör ihop grädde, créme fraiche och philadelphiaost. Häll över köttfärsen, strö över valfri mängd riven ost. Gratinera i ca 30 min, eller tills osten fått fin färg! Låt gratängen stå till sig lite innan servering. Servera med en god sallad.