Kladdkaka med nötig chokladkolatopping.

Improviserade ihop ett kladdkakerecept idag. Himla god, men väldigt maffig. En liten bit räcker gott och väl! 
 
 
 
125 gr smör
100 gr mörk choklad, helst 70%
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
 
Topping
100 gr mörk choklad, helst 70%
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sirap
2 dl blandade nötter, jag tog hasselnötter och pecannötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, bryt chokladen i mindre bitar och rör ned när smöret är smält. Rör till en jämn smet. Häll över i en bunke och låt svalna lite. Rör ned socker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör till en jämn smet. Sikta ned mjöl, kakao och vaniljpulver, rör till en jämn smet. Hjälp upp i en smord form med löstagbar botten. Grädde i nedre seklen av ugnen ca 15-20 min (18 min i min ugn), den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut och låt svalna.
 
Topping
Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Smält på medelvärde, koka sedan upp smeten och låt sjuda ca 15-20 minuter, tills den fått en kolaaktig färg och tjocknat lite. Under tiden smeten kokar hackar du nötterna och strör ut över kakan. När smeten kokat klart häller du detta över kakan och nötterna. Låt stelna i kyl. Servera med lättvispad grädde.
 
 

Kommentera här: