Vitkålsgratäng.

Jag har länge tyckt att vitkål har varit äckligt. Har ratat pizzasallad i många år. Men senaste året har jag ändå kunnat tagit lite pizzasallad när man käkat pizza eller varit någonstans där det finns salladsbuffé till maten. Hittade på detta recept på vitkålsgratäng hos Matplatsen i förra veckan. När gratängen innehåller grädde, sambal oelek och vitlök kan det väl inte gå fel?
 
Lagade till denna i fredags och oj så smarrigt det var. Sambon gav tummen upp för den. Passar dessutom utmärkt till grillat.
 
 
Vitkålsgratäng

600 g vitkål
1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk sambal oelek
salt och svartpeppar
2 dl riven ost

Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka den löken.

Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i mycket smör tills det mjukar något.

Tillsätt grädden och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Häll vitkålsröran i en ugnsform och toppa med osten.

Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader tills vitkålen är mjuk och ytan fått fin färg.

 

Kommentera här: