Chokladmuffins med créme cheesefrosting och kola.

 
Sprang på detta recept hos m.ade b.y m.ary för ett tag sen. Hade kolasmet kvar från måndagens macaronbak och kom på att dessa skulle testas. Muffinsen är väldigt lätt att göra. Allt rörs ihop i samma skål! Muffinsen blir väääldigt god! Lätt, saftig och alldeles underbar! 
 
 
 
Muffins:
1,75 dl kakao
3,5 dl mjöl
3,5 dl strösocker
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 stora ägg
1,75 dl starkt kaffe
1,75 dl filmjölk
3 msk raspolja
 
Kola:
1,75 dl Socker
2,25 dl Vispgrädde
25 gram smör
 
Frosting:
300 gram Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
1 knivsudd bakpulver
3 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
 
 
Lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt och sätt ugnen på 175 grader.
 
Sikta ned alla torra ingredienser i en skål, addera kaffe, filmjölk, ägg och rapsolja. Vispa samman för hand, i ca 2-3 minuter, tills smeten är slätoch klumpfri. 
 
Fyll cupcakesformar till drygt hälften och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
 
Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörkare bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.
 
Låt koka i ca 7 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Gör gärna kulprovet, kolan ska bli fast men ändå kladdig så att den går att klicka ut ovanpå frostingen. Dra kstrullen från platta och rör ner smör samt flingsaltet. 
 
Vispa samman philadelphiaosten, florsocker och vaniljpulver. Vispa grädden fast tillsammans med bakpulvret, vispa på medelhög hastighet så blir grädden finare. Vänd samman philadelphiaosten med grädden. 
 
Spritsa frostingen med en stor rund tyll, ca 2 cm i diameter. Klicka ut en teskedsstor klick med smörkola ovanpå frostingen och avsluta med några flingor havssalt.
 
Recept från http://madebymaryblogg.blogg.se

Kommentera här: